Nr. 16038 din 03.12.2024
Comunicat de presă
Acţiune de control vizând modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi chimici periculoşi la locul de muncă
În perioada trimestrului 4 al anului în curs, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Satu Mare desfășoară acțiuni de control care vizează modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă pentru protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți chimici periculoși la locul de muncă.
Această acțiune de control inclusă în Programul Cadru de Acțiuni pentru anul 2024 al Inspecției Muncii este justificată de faptul că substanțele chimice sunt întâlnite în aproape toate locurile de muncă, iar expunerea la aceste substanțe dăunătoare poate constitui o amenințare pentru sănătatea umană.
Poluarea chimică este unul dintre principalii factori care pun în pericol Pământul, afectând și amplificând crizele planetare, precum schimbările climatice, degradarea ecosistemelor și pierderea biodiversității.
Pactul verde european, noua strategie a Uniunii Europene în materie de creștere, a așezat Uniunea Europeană pe calea către o economie durabilă, neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050.
Comisia Europeană a elaborat “Strategia pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice. Către un mediu fără substanțe toxice”, conform căreia Intensificarea investițiilor și sporirea capacității inovatoare a industriei chimice de a furniza substanțe chimice sigure și sustenabile vor fi esențiale pentru oferirea de noi soluții și pentru sprijinirea tranziției verzi și a tranziției digitale ale economiei și societății noastre.
De asemenea, utilizarea acestor substanțe chimice contribuie la creșterea nivelului de poluare chimică, reprezentând un factor principal ce contribuie la degradarea ecosistemelor și pierderea biodiversității, la afectarea și amplificarea crizelor planetare.
De menționat este faptul că politica actuală a Uniunii Europene are maximă preocupare în ceea ce privește promovarea reducerii la minimum a substanțelor chimice care au efect cronic asupra sănătății umane și mediului – substanțe care prezintă motive de îngrijorare – și a înlocuirii acestora cât mai mult cu putință, renunțarea la cele mai dăunătoare substanțe pentru utilizări neesențiale în societate, în special în produsele de consum.
Pentru a dezvolta și utiliza substanțele chimice sustenabile care facilitează tranziția verde și tranziția digitală și pentru a proteja mediul și sănătatea umană, în special a grupurilor vulnerabile, trebuie intensificată inovarea în vederea tranziției verzi în industria chimică și în lanțurile sale valorice, iar politica actuală a UE în domeniul substanțelor chimice trebuie îmbunătățită și trebuie să răspundă cu mai mare rapiditate și eficacitate provocărilor pe care le ridică substanțele chimice periculoase.
În același timp, cadrul strategic al Uniunii Europene privind securitatea și sănătatea la locul de muncă 2021-2027 stabilește angajamente solide pentru reducerea expunerii profesionale la substanțele periculoase.
Pentru atingerea obiectivelor acestei acțiuni, în activitățile de control se urmăresc:
- deținerea de către toți angajatorii a Fișelor cu date de securitate actualizate pentru toți agenții chimici periculoși existenți la locurile de muncă și punerea acestora la dispoziția lucrătorilor;
- asigurarea purtării de către toți lucrătorii expuși la agenții chimici periculoși a echipamentelor individuale de protecție adecvate;
- monitorizarea punerii în aplicare a prevederilor legale europene privind asigurarea securității și sănătății lucrătorilor expuși la agenții chimici periculoși;
- centralizarea datelor în scopul elaborării rapoartelor naționale privind punerea în aplicare a directivelor/regulamentelor europene specifice.
Grupul țintă îl reprezintă angajatorii din toate domeniile de activitate care dețin sau utilizează agenți chimici periculoși la locurile de muncă.
Această acţiune urmăreşte, cu prioritate, unele substanţe care prezintă un pericol deosebit pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor şi care fac obiectul unor reglementări speciale.
Diizocianații sunt utilizați la fabricarea poliuretanului atât ca material solid, cât și ca spumă, materiale plastice, acoperiri, lacuri, vopsele în două componente și adezivi.
Plumbul și compușii săi anorganici sunt substanțe toxice pentru reproducere care pot afecta atât fertilitatea, cât și dezvoltarea fătului iar lucrătorii pot fi expuși la niveluri semnificative la plumb din cauza unor activități precum renovarea, colectarea deșeurilor, reciclarea și remedierea.
Tricloroetilena şi tetracloroetilena sunt solvenţi cu utilizări multiple, dar care, la fel ca majoritatea hidrocarburilor alifatice clorurate, afectează sistemul nervos central, dar sunt toxice şi la nivelul rinichilor, ficatului, sistemului reproductiv etc., precum şi potenţial cancerigene, ca urmare se recomandă, acolo unde este posibil, substituirea acestora.
Cadmiul este folosit în galvanizare, la obținerea aliajelor (nichel, cupru, aur, argint, bismut și aluminiu) şi în fabricarea de baterii din nichel și cadmiu, baterii reîncărcabile care se găsesc în telefoanele mobile și în echipamentele fără fir.
La Comisia Europeană şi Parlamentul European, sunt în lucru proceduri legislative care vor conduce la noi modificări ale Directivei privind agenţii chimici (DAC) şi ale Directivei privind agenții cancerigeni și mutageni (DCM), care vor fi ulterior transpuse în legislaţia naţională.
Atragem atenția asupra faptului că agenții chimici periculoși generează riscuri majore la adresa securității și sănătății lucrătorilor deoarece pericolele sunt deseori invizibile sau nu sunt bine înțelese, putând fi cauzate de vapori, pulberi sau de expuneri accidentale.
Cristian-Iosif SASU
Inspector șef