Inspectoratul Teritorial de Munca SATU MARE

Articole și noutăți

Campanie in constructii - iunie 2025

                                            COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

   În perioada 16.06.2025-20.06.2025, s-a desfăşurat Campania Naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă precum şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi din domeniile ” construcţii clădiri” –cod CAEN 41, „lucrări de geniu civil”- cod CAEN 42 şi „lucrări speciale de construcţii” –cod CAEN 43, din cadrul Programului Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii pe anul 2025.

 

      Obiectivele campaniei au fost următoarele:

  1. Identificarea şi verificarea agenţilor economici care activează în domeniile:   „construcţii clădiri” –cod CAEN 41, „lucrări de geniu civil”- cod CAEN 42 şi „lucrări speciale de construcţii” –cod CAEN 43;
  2. Eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale corespunzătoare;
  3. Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă.

 

Cu ocazia campaniei desfăşurate în perioada 16-20.06.2025, inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Satu Mare din domeniul relaţiilor de muncă, au efectuat un număr de 16 controale în aceste domenii de activitate. Au fost identificate 10 persoane prestând muncă nedeclarată, angajatorii fiind sancţionaţi cu amenzi în valoare de 200.000 lei. Ca urmare a controalelor efectuate în domeniul relaţiilor de muncă au fost aplicate în total 12 sancţiuni contravenţionale din care 7 amenzi în valoare totală de 217.500 lei şi 5 avertismente. Pentru deficienţele constatate, în domeniul relaţiilor de muncă în cadrul campaniei,  au fost dispuse 24 măsuri obligatorii pentru remedierea deficienţelor constatate. Principalele deficienţe constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost: prestarea activităţii fără încheierea contractului individual de muncă, lipsă copie CIM şi pontaje la locul desfăşurării activităţii, date eronate transmise în baza de date REGES, nu s-a eliberat adeverinţă la încetarea CIM, nu s-a acordat salariul minim în domeniul construcţiilor.

 

În domeniul  securităţii şi sănătăţii în muncă, cu ocazia campaniei desfăşurate în perioada 16-20.06.2025, au fost verificaţi 11 angajatori, având un număr de 62 lucrători, inspectorii de muncă au aplicat 20 de  sancţiuni contravenţionale din care o amendă  în valoare de 6.000 lei şi 19 avertismente. Pentru înlăturarea neconformităţilor faţă de prevederile legale au fost dispuse 20 de măsuri obligatorii pentru remedierea deficienţelor constatate.

Principalele deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost: instruirea necorespunzătoare a unor lucrători, nepăstrarea în şantier a planului propriu de securitate, nu sunt desemnaţi şi instruiţi lucrători pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare, instrucţiuni proprii incomplete, neinstruirea lucrătorilor pentru aplicarea măsurilor de prim ajutor, semnalizări de securitate incomplete, etc.

 

                      

 

Cristian Sasu

Inspector şef

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii---
Sunt de acord