Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecţiei Muncii stabilite prin lege, aducem la cunoştinţa angajatorilor că, la nivelul Inspecţiei Muncii şi al inspectoratelor teritoriale de muncă va continua să se desfăşoare, până la data de 31.12.2025, Campania naţională de informare şi conştientizare cu privire la prevederile Legii nr.367/2022 privind dialogul social, cu modificările şi completările ulterioare, privind promovarea negocierii colective atât în unităţile cu capital de stat cât şi în cel privat.
Ca urmare a Campaniei de informare privind obligaţia negocierii şi înregistrării contractelor colective de muncă, în perioada ianuarie - decembrie 2024, au fost înregistrate la I.T.M. Satu Mare un număr de 417 contracte colective de muncă şi 22 acte adiţionale din care : 93 de contracte colective şi 9 acte adiţionale de la unităţile cu capital de stat şi 324 contracte colective şi 13 acte adiţionale de la angajatorii cu capital privat.
De asemenea revenim prin a vă informa prevederile Legii nr.367/2022 privind dialogul social în ce priveşte obligaţia negocierii şi înregistrării contractelor colective de muncă de către angajatori.
În conformitate cu dispoziţiile art.97 din Legea nr.367/19.12.2022 privind dialogul social cu modificările şi completările ulterioare, angajatorii au următoarele obligaţii:
(1) Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităţilor care au cel puţin 10 angajaţi/lucrători, precum şi la nivel de sector de negociere colectivă;
(2) Iniţiativa negocierii colective aparţine oricăruia dintre partenerii sociali;
(3) Iniţiatorul negocierii colective, potrivit alin. (2), poate face acest demers cu cel puţin 60 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă;
(4) Durata negocierii este de maximum 45 de zile. Durata maximă poate fi depăşită doar prin acordul părţilor;
(5) Contractele colective de muncă pot să prevadă renegocierea periodică a oricăror clauze convenite între părţi.
Potrivit art. 108 din Legea nr.367/19.12.2022 privind dialogul social alin.(1) Contractul colectiv de muncă se încheie pe o perioadă determinată, care nu poate fi mai mică de 12 luni şi mai mare de 24 de luni, cu excepţia situaţiei în care contractul colectiv de muncă se încheie pe durata realizării unei lucrări determinate.
(2) Părţile pot hotărî prelungirea aplicării contractului colectiv de muncă, în condiţiile stabilite de prezenta lege, o singură dată, cu cel mult 12 luni.
(3) În cazul în care într-o unitate nu există un contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă parte îndreptăţită să participe la negocierea colectivă, conform prezentei legi, poate iniţia negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment.
Documentele necesare înregistrării contractului colectiv de muncă se regăsesc pe site-ul
I.T.M. Satu Mare la secţiunea Relaţii de muncă: https://itmsatumare.ro/ro/activitatea-itm/relatii-de-munca/rm-dialog-social/contracte-colective/
Pentru mai multe informaţii putem fi contactaţi la numerele de telefon: 0374432290, 0374432291, fax: 0374432292 sau prin e-mail la adresa: itmsatumare@itmsatumare.ro
Cu stimă,
Cristian Iosif SASU
Inspector şef