Inspectoratul Teritorial de Munca SATU MARE

Articole și noutăți

COMUNICAT DE PRESA Combaterea schimbarilor climatice in cadrul Zilei mondiale SSM

COMUNICAT DE PRESĂ
Combaterea schimbărilor climatice în cadrul Zilei mondiale pentru securitate și sănătate la locul de muncă

Un ghid pentru gestionarea căldurii la locul de muncă, disponibil în peste 20 de limbi, precum și un raport care analizează implicațiile pentru SSM ale viitorului agriculturii și silviculturii sunt doar câteva dintre contribuțiile agenţiei. Un proiect de analiză prospectivă și o prezentare generală a SSM privind efectele schimbărilor climatice sunt în curs de elaborare.
Într-un raport se precizează că un număr mare de lucrători, reprezentând mai mult de 70% din forța de muncă globală, este probabil să fie expuși riscurilor pentru sănătate legate de schimbările climatice și protecțiilor existente pentru securitate și sănătate în muncă (SSM) se luptă să țină pasul cu riscurile rezultate, potrivit unui nou raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM).
Asigurarea securității și sănătății la locul de muncă într-un climat în schimbare, spune că schimbările au deja un impact grav asupra securității și sănătății lucrătorilor din toate regiunile.
OIM estimează că peste 2,4 miliarde de lucrători (dintre o forță de muncă globală de 3,4 miliarde) sunt susceptibile de a fi expuși la căldură excesivă la un moment dat în timpul activității lor, conform cifrelor disponibile (2020). Când este calculată ca pondere din forța de muncă globală, proporția a crescut de la 65,5% la 70,9% din 2000.
În plus, raportul estimează că 18.970 de vieți și 2,09 milioane de ani de viață ajustați în funcție de dizabilități se pierd anual din cauza celor 22,87 milioane de accidentări profesionale, care sunt atribuite căldurii excesive. Nu mai vorbim de cei 26,2 milioane de oameni din întreaga lume care trăiesc cu boală renală cronică legată de stresul termic la locul de muncă (cifre 2020).
Cu toate acestea, impactul schimbărilor climatice asupra lucrătorilor depășește cu mult expunerea la căldură excesivă, se arată în raport, creând un „cocktail de pericole”, care duc la o serie de condiții de sănătate periculoase.
Raportul notează că numeroase condiții de sănătate ale lucrătorilor au fost legate de schimbările climatice, inclusiv cancerul, bolile cardiovasculare, bolile respiratorii, disfuncția rinichilor și afecțiunile de sănătate mintală.
Impactul include:
• 1,6 miliarde de lucrători expuși la radiații UV, cu peste 18.960 de decese legate de muncă anual din cauza cancerului de piele nonmelanomic;
Ziua mondială pentru securitate și sănătate la locul de muncă scoate în evidență dreptul tuturor la un mediu de lucru sigur și sănătos. În 2024, accentul se pune pe impactul schimbărilor climatice asupra securității și sănătății în muncă.
Agenţia Europeană pentru securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA) se angajează să analizeze consecințele schimbărilor climatice și ale politicilor de adaptare la acestea asupra securității și sănătății în muncă a lucrătorilor și să ofere îndrumări practice pentru gestionarea riscurilor profesionale.

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii---
Sunt de acord