Inspectoratul Teritorial de Munca SATU MARE

Articole și noutăți

Masuri pentru asigurarea protectiei salariatilor in perioadele cu temperaturi extreme ridicate

 

Măsurile prevăzute în OUG 99/2000, aprobată prin Legea 436/2001, şi normele metodologice de aplicare aprobate prin HG 580/2000 pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă în perioadele în care, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, se înregistrează temperaturi extreme ridicate

 

Prin temperaturi extreme pozitive se înţeleg temperaturile exterioare ale aerului, care depăşesc +37*C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;

Temperaturile menţionate mai sus sunt temperaturi monitorizate şi certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi transmise de centrele regionale ale acestuia.

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

    A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

    a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

    b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

    c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

    d) alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite,cu curenţi de aer

    B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

    a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;

    b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;

    c) asigurarea de duşuri.

 

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

    - reducerea duratei zilei de lucru;

    - întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Aceste măsuri se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute mai sus.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:

    a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute;

    b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

    c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Încălcarea prevederilor referitoare la prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se sancţionează cu amendă între 1.500-2.500 lei.   

În perioadele în care Centrului Meteorologic Regional Transilvania Nord, a informat că în județul Satu Mare a fost depășit pragul critic de 80 unităţi al indicelui de confort temperatură-umezeală, inspectorii de muncă au verificat şi măsurile luate de angajatori, în acest sens, la fiecare vizită de control efectuată.

Au fost vizaţi în special angajatori cu activitate în domeniul construcţiilor, industria textilă, întreţinere şi reparaţii auto şi agricultură.

 

Cristian-Iosif SASU

inspector şef

 

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii---
Sunt de acord